De fantasierijke huizen van Gaudí in Barcelona

Wie Barcelona zegt, zegt Gaudí. De Sagrada Familia en Park Güell zijn zijn meest beroemde werken, maar in de stad kun je maar liefst vijf woonhuizen bezoeken, die door Gaudí werden ontworpen. Stuk voor stuk pareltjes. Hier zijn ze alle vijf.

Casa Milà – La Pedrera

De beroemdste van allemaal. Dit pand is te vinden op een hoek van de sjieke Passeig de Gràcia en valt op door de enorme golvende voorgevel en de prachtig vormgegeven smeedijzeren balkons. Het dak met de karakteristieke schoorstenen is legendarisch en ook de rest van de binnenkant is een bezoekje waard. Leuk detail: je kunt een volledig ingericht appartement bezoeken, dat nog helemaal in de stijl is van de appartementen in de tijd van Gaudí. Casa Milà wordt ook wel ‘La Pedrera’ (steengroeve) genoemd, vanwege de gebruikte kalksteen. Ten tijden van de bouw vonden de Barcelonezen het terrein veel weg hebben van een steengroeve. 

Casa Batlló

Ook dit huis staat aan de Passeig de Gràcia en spreekt direct tot de verbeelding vanwege het sprookjesachtige uiterlijk. De balkons doen denken aan Venetiaanse maskers (of doodshoofden) en het dak aan de schubben van een draak. De entree, eerste verdieping, de patio, zolder en het dakterras zijn toegankelijk voor bezoekers. 

Palau Güell

Dit paleisje ontwierp Gaudí in opdracht van niemand minder dan zijn mecenas Eusebi Güell. Het is één van de weinige modernistische werken in de oude stad. De façade is donker en sober, maar dat geldt niet voor het spectaculaire interieur. Het dakterras met vele kleuren steekt vrolijk af bij de rest van de daken in de omgeving. 

Casa Vicens

Casa Vicens was het allereerste gebouw dat Gaudí ontwierp in Barcelona, maar het laatste dat openging voor het publiek. Het werd gemaakt in opdracht van een tegelfabrikant. Gaudí werd in die tijd nog meer dan later beïnvloed door oosterse stijlen en dat is in het ontwerp van Casa Vicens ook wel terug te zien. Dit woonhuis is echt nog een onbekende voor de gemiddelde toerist en het is er zelden druk. Dat komt onder meer doordat er per dag een sterk gelimiteerd bezoekersaantal wordt toegestaan. 

Casa Museu Gaudí

Het was de bedoeling dat Park Güell een tuinstad zou worden naar Engels voorbeeld. Hier moesten dus ook woningen worden gebouwd. Van dat idee kwam weinig terecht. Uiteindelijk werden er drie woningen opgetrokken, waaronder her huis waar Gaudí zelf maar zijn intrek nam. Tegenwoordig is dit woonhuis van Gaudí een museum, gewijd aan zijn werk en leven. 

Weetje: De beroemde huizen in Barcelona dragen niet de naam van de architect, maar de naam van de opdrachtgever. Casa Milà was eigendom van de familie Milà, Casa Batlló van de familie Batlló. Omdat Gaudí zelf in Casa Gaudí in Park Güell woonde, is dit dus het enige huis dat zijn naam draagt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *