De mooiste fietsroutes van Spanje

Alhoewel fietsen in Spanje steeds populairder wordt voor toeristen, zijn de Spanjaarden zelf niet echt groot fan van de tweewielers. Zonde, want er zijn genoeg fietspaden en fietsroutes door het land. Je kunt niet alleen fietsen langs de kust, maar ook dwars door het land, door bergachtige gebieden, door bossen, of langs wijngaarden. In Spanje vind je fietsroutes voor allerlei verschillende niveaus en interesses: of je nou rustig wil trappen om van de natuur te genieten of uitdagende bergroutes zoekt.

Camino de Santiago

De meest bekende en populaire fietsroute van Spanje is nog steeds de Camino de Santiago: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Oorspronkelijk is het een wandelroute, waarop pelgrims vroeger de pelgrimstocht naar het bedevaartsoord aflegden. Jaarlijks gaan nog steeds duizenden mensen de uitdaging aan de route af te leggen, te voet of met de fiets. Om in Santiago de Compostella te komen, kun je verschillende routes volgen. De bekendste route is de Camino Francés, die in Zuid-Frankrijk begint. Je kunt echter ook beginnen in andere plaatsen in Spanje, zoals Oviedo (Camino primitivo), Sevilla (Camino de la Plata), of Madrid (Camino desde Madrid). Je kunt er zelfs voor kiezen om in Nederland te starten, dan ben je ongeveer 40 tot 50 fietsdagen onderweg.

Vías Verdes

Dwars door Spanje zijn er wel meer dan 100 Vías Verdes, ofwel Groene Wegen. Dit zijn wandel- en fietspaden die zijn aangelegd over oude spoorwegtrajecten. Sinds 1993 worden deze spoorlijnen al omgebouwd: naast wegwijsborden en autovrije paden zijn tunnels nu ook verlicht en zijn oude stationnetjes omgebouwd tot horecagelegenheden. De meest populaire route is de Vía Verde de los Ojos Negros, waarbij je van het binnenland naar de kust fietst. De route is in totaal 160 kilometer lang, waardoor hij in twee trajecten is verdeeld. Deze route is populair door de afwisselende landschappen. Een andere bekende route is de Vía Verde del Aceite, die ongeveer 128 kilometer lang is en door de olijfboomgaarden van Spanje loopt. Vrijwel alle Vías Verdes zijn relatief vlak, waardoor ze ook geschikt zijn voor recreatieve fietsers.

Camino del Cid

Deze route is gebaseerd op de middeleeuwse Spaanse ridder en held Rodrigo Diaz, ofwel El Cid. In de 11e eeuw legde hij de route van Burgos tot Valencia af, waarna hij Valencia terug wist te veroveren van de Moren. De originele route is ruim 1000 kilometer lang, maar je kunt er uiteindelijk 2000 kilometer van maken als je wat extra lussen en omweggetjes neemt. Je kunt er ook nog voor kiezen om de route door te trekken tot Alicante.

De Spaanse fietsroutes zijn over het algemeen vrij lang, waardoor het ook steeds populairder wordt om de elektrische fiets te pakken. Op veel fietsroutes heb je de keuze uit verharde wegen, waar je met een normale fiets over kunt, en onverharde wegen, voor mountainbikers. Ook een elektrische mountainbike is geen gek idee. Met een elektrische (mountainbike) fiets kun je makkelijker hoge snelheden bereiken en grote afstanden afleggen, waardoor je minder vermoeid raakt en nóg meer van de Spaanse landschappen kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *